Πνευματικά δικαιώματα

Τοποθέτηση ετικέτας: ,

Αυτό το θέμα περιέχει 4 απαντήσεις, έχει 4 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από Φωτογραφία του/της Eftychia Touliou Eftychia Touliou 10 μήνες, 2 εβδομάδες πριν.

 • Δημιουργός
  Θέμα
 • #41475
  Φωτογραφία του/της ovdoula
  ovdoula
  Participant

  Καθώς προετοιμαζόμαστε για την πρώτη ραδιοφωνική μας εκπομπή, θα ήθελα να ρωτήσω σε ότι αφορά τα τραγούδια που θα παίξουν στην εκπομπή μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια τραγούδια θέλουμε ή ακολουθούμε τους γνωστούς κανόνες των πνευματικών δικαιωμάτων;

 • Συντάκτης
  Απαντήσεις
 • #42138

  Πέρα από τα τραγούδια, θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα περί χρήσης -αναπαραγωγής αποσπασμάτων από βιβλία του εμπορίου, που κατα καιρούς οι μαθητές ανατρέχουν και χρησιμοποιούν για να εμπολουτίσουν τις εκπομπές.

  Οι μαθητές, συγκεντρώνοντας υλικό για τις εκπομπές, φέρνουν συχνά βιβλία, ποιητικές συλλογές, λευκώματα κλπ, από βιβλία του εμπορίου, προκειμένου να διαβάσουν αποσπάσματα από αυτά κατα τη διάρκεια των εκπομπών.

  Τα βιβλία, ως γνωστόν, αναγράφουν στην 1η σελίδα “απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος έργου στο σύνολό του ή τμημάτων του με οποιονδήποτε τρόπο…χωρίς την άδεια του συγγραφέα”

  Και να ζητήσουμε άδεια και να την πάρουμε από τον συγγραφέα ή τον εκδότη, που μάλλον θα την πάρουμε (αφού δωρεάν διαφήμιση του βιβλίου θα κάνουμε για αυτόν, χωρίς να αποσκοπούμε ως σχολείο σε ιδίον εμπορικό κέρδος), το να αναφέρουμε στην εκπομπή τον τίτλο του βιβλίου ή του συγγραφέα από το οποίο πήραμε τις πηγές, μήπως θα ακουστεί σαν εμπορική διαφήμιση του βιβλίου; μήπως δηλαδή φανεί ότι κάνουμε προώθηση του συγκεκριμένου βιβλίου οπότε “τρέξτε να το αγοράσετε”;

  Αυτά για το τυπικό του θέματος. Γιατί στην πράξη, η πιθανότητα να τύχει να ακούει την εκπομπή ο συγγραφέας ή ο εκδότης ενός βιβλίου και να αναγνωρίσει τα κείμενά του μέσα στην εκπομπή και να κινηθεί δικαστικά είναι μηδαμινή.

  • #42150
   Φωτογραφία του/της Eftychia Touliou Eftychia Touliou 
   Keymaster

   Αγαπητέ Βασίλη,

    

   εύλογη η απορία σου. Στον Νόμο 2121/1993 για τα Πνευματικά Δικαιώματα, αναφέρονται οι Περιορισμοί Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπου υπάγεται και η εκπαίδευση. Δηλαδή, δε χρειάζεται να πάρουμε την άδεια του δημιουργού όταν:

   α. Παραθέτουμε αποσπάσματα για υποστήριξη γνώμης ή κριτικής

   β. Αναπαράγουμε έργα σε εκπαιδευτικά σχολικά βιβλία και για διδασκαλία ή εξετάσεις σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα

   γ. Χρησιμοποιούμε για δημόσια παράσταση ή εκδήλωση, εντός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

    

   Άρα, στο Μαθητικό Ραδιόφωνο μπορείς να χρησιμοποιείς αποσπάσματα από βιβλία για να κάνετε κριτική ή να υποστηρίξετε τη γνώμη σας. Επίσης,  αυτούσιο αν θέλεις να πάρεις ένα έργο για να το δραματοποιήσεις στο ραδιόφωνο, πάλι έχεις δικαίωμα με έναν όρο: Οι ακροατές θα πρέπει να είναι μόνο μαθητές ή γονείς ή εκπαιδευτικοί. Διότι, λέει, ο “εκσυγχρονισμένος” νόμος πρέπει όσοι παρίστανται σε τέτοιες εκδηλώσεις (της περίπτωσης γ) να είναι σχετικοί με το ίδρυμα (σχολείο). Και γενικά για το Διαδίκτυο, ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει. Ακόμα.

    

 • #41493
  Φωτογραφία του/της ovdoula ovdoula 
  Participant

  Καλημέρα Λία,

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

  Ουρανία

 • #41476
  Φωτογραφία του/της Lia Papapetrou Lia Papapetrou 
  Participant

  Καλησπέρα Ουρανία

  Όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, Η ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (http://www.aepi.gr/index.php) έχει παραχωρήσει επισήμως την ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της στο European School Radio για τη χρήση κάθε είδους μουσικής και πνευματικής ιδιοκτησίας που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της, από τον  Φεβρουάριο του 2013.

  Καλή συνέχεια

  Λία Παπαπέτρου

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?